Dnes je pátek 19. duben, svátek má Rostislava.

Ilustrační foto

Přijďte se vánočně naladit na zámek Dobříš, který nabízí adventní prohlídky

přidáno: 29. 11. 2016

Martin na bílém koni přijel letos nebývale načas a advent už opět klepe na dveře. Zámek Dobříš se z podzimní atmosféry pomalu ale jistě proměňuje do vánočního hávu. Čtyři předvánoční víkendy zde budou patřit adventním prohlídkám. Součástí je i výstava jesliček od spolku Příbramských betlémářů.

Kořeny betlemářské tradice na Příbramsku sahají daleko do devatenáctého století. Zdejší betlemářská oblast patří dokonce mezi největší v Čechách. Zásadní rozmach zažili řezbáři a tvůrci jesliček před druhou světovou válkou, i přes dlouhé období nesvobody v našem státě se ale tradice betlemářství v Příbrami a okolí zachovala a mnoho rodin zde jesličky stále staví. A právě předvánoční období je nejvhodnější čas na to ukázat je také veřejnosti.

Na zámku Dobříš budou betlémy ze sbírky příbramských umělců k vidění během celého adventu a následně až do konce ledna. Ve zdejší hostinské části – loveckém a italském salonku, rokokovém pokoji i v obou ložnicích navodí betlémy vytvořené různými technikami tu pravou vánoční atmosféru. „K vidění budou například betlémy pletené, vyřezávané, u dětí oblíbené jesličky s pohádkovými postavami, ale také třeba betlémy z chlebového těsta,“ říká Dagmar Veselá ze zámku Dobříš.

Součástí vánoční expozice bude také tematická výzdoba a atmosféru doplní i předměty, které s adventem nezbytně souvisejí – papírový adventní kalendář, adventní věnec, vánočka a cukroví a samozřejmě i živé stromečky. „Návštěvníci adventních prohlídek se z výkladu průvodců dozvědí zajímavosti o krajových vánočních zvycích a tradicích. Také oni sami se mohou podělit o zkušenosti ze svých rodin. Hlavní zásadou adventních prohlídek je příjemná atmosféra a připomenutí adventu jako času rozjímání,“ vysvětluje Veselá.

Adventní prohlídky, které jsou součástí předvánoční nabídky dobříšského zámku již několik let, si oblíbily především mateřské školy, první stupně základních škol a rodiny s dětmi. V letošním roce probíhají o víkendech 3. – 4.  prosince, 10. – 11. prosince a 17. – 18. prosince. Ve všední dny od úterý do neděle v termínu 1. 12 – 22. 12. je možno prohlídky objednat (mail: prohlídky@zamekdobris.cz,  tel.: 318 521 240). Více informací na internetových stránkách zámku.

autor článku: Michaela Rozšafná